stof tot nadenken.

PERSBERICHT

Nieuw initiatief ModeMaat brengt kennis over mooie én lelijke kant van mode naar het onderwijs

Amsterdam, 8 juni 2021 | Het nieuwe educatieplatform ModeMaat maakt zich sterk voor meer kennis over kleding door middel van vakoverstijgend lesmateriaal, dat niet alleen gaat over designerkleding, milieuvervuiling en arbeidsomstandigheden, maar ook over identiteit en historische context. Vanaf vandaag kunnen scholen bij ModeMaat een schoolbreed project boeken en kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrief met gratis lesmateriaal.
 
Initiatief met urgentie
Volgens Sophie Holterman, oprichter van ModeMaat, is het hoognodig dat er meer aandacht komt voor mode in het onderwijs. “Mode is een wezenlijk deel van het menszijn en daarom een onmisbaar onderwerp in het curriculum van basis- en middelbare scholen. Met name in de onderbouw van het VO is het ook nog eens de ideale kapstok om ingewikkelde actuele vraagstukken zoals milieuvervuiling, burgerschap en pesten op een toegankelijke en leuke manier te ontrafelen. Als consumenten van morgen maken kinderen en jongeren het verschil. Ik zie dat het activisme in deze groep groeit, maar een goede basiskennis is cruciaal om iets te bereiken. Met welk onderwerp kan dat nou beter dan met mode, dat zo diep verweven is in de belevingswereld van jongeren?”
 
Schoolbrede projectweken
Mode heeft raakvlakken met alles in de maatschappij. Daarom is het lesmateriaal van ModeMaat vakoverstijgend en aaneengeregen in een schoolbreed project van één of meerdere weken. Op die manier krijgen leerlingen een totaalbeeld van wat mode betekent voor de mens en voor de wereld. De vier hoofdthema’s die aan bod komen zijn:

MM_2identiteit-socialmedia

Identiteit, (sub)culturen en social media

MM_4grondstoffen

Grondstoffen, materialen en hun eigenschappen

MM_3milieu-circulariteit

Milieu, circulariteit en duurzaamheid

MM_1arbeid-productie-transport

Arbeid, productie en transport

Heb je er bijvoorbeeld al aan gedacht dat je:

  • de werking van vraag, aanbod en overschot kunt uitleggen aan de hand van de moderne mode-industrie?
  • samen met leerlingen textiel kunt verven met natuurlijke en synthetische verfstoffen?
  • onderzoek kan doen naar het verschil tussen imago en identiteit?

Nieuwsgierig? 
Het schoolbrede project is al te boeken voor schooljaar 2021-2022. Kijk voor meer informatie op www.modemaat.nl en vraag een gesprek aan! Wil je weten wat je kunt verwachten van ModeMaat? Abonneer je dan op de nieuwsbrief via de knop hieronder – inclusief gratis lesmateriaal en inspiratie.

Ken je iemand voor wie ModeMaat relevant kan zijn, stuur deze brief dan door en help mee met het verspreiden van kennis over de mooie én lelijke kant van mode! 

ModeMaat staat ook altijd open voor feedback, nieuwe input en samenwerkingen. Neem contact op via info@modemaat.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aankomende cursussen, vers lesmateriaal en nieuwe inzichten:

Contact

Voor algemene vragen en opmerkingen:
info@modemaat.nl

Voor pers en samenwerkingsaanvragen:
Sophie Holterman

sophie@modemaat.nl